Składniki:
2
pomidory
jeden duży ogórek
cebula
garść natki pietruszki
1/2 szklanki orzechów włoskich
1 łyżeczka octu winnego
sól i pieprz do smaku
jeden duży ogórek
cebula
garść natki pietruszki
1/2 szklanki orzechów włoskich
1 łyżeczka octu winnego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka
oleju (opcjonalnie)
Ogórek obrać i pokroić w nieco
grubsze plasterki, pomidory pokroić w ósemki.
Przygotować sos: orzechy zmielić
w maszynce do mielenia mięsa lub w rozdrabniaczu dodać łyżeczkę octu winnego i
olej.
Warzywa wymieszać z sosem
orzechowym.
Cebulę pokroić w krążki,
wymieszać z warzywami.
Sałatkę doprawić solą i pieprzem
do smaku, posypać natką pietruszki.
Spróbowałam niedawno będąc w Gruzji. Była pyszna. Nie przeszkadzało mi w niej zestawienie ogórka z pomidorem, które do tej pory wykluczałam.
OdpowiedzUsuńTę sałatkę posypujemy posiekaną swieżą kolendrą, nie pietruszką. Gruzini ją uwielbiają.
OdpowiedzUsuńPewnie zależy od regionu i tego, co jest dostępne. Niektórzy twierdzą po prostu świeże zioła - niech każdy wybierze to, co lubi. Niestety sporo ludzi nie docenia cudnego smaku kolendry :)
UsuńZgadzam się, to zależy :) Właśnie wróciłam z podróży do Gruzji. Do sałatki była dodawana raz kolendra, raz pietruszka. Czekam na więcej gruzińskich przepisów. Pozdrawiam
UsuńJa dodałam czerwonej cebuli. Pycha!
OdpowiedzUsuń