poniedziałek, 30 marca 2015

Noodle z grzybami Shitake i tofu

Dziś prezentuję wam szybkie, proste i smakowite danie kuchni orientalnej, które niech będzie zapowiedzią wpisu o niezwykłej, choć ekspresowej podróży po Tajlandii (już niedługo na blogu). Polacy są dość oporni jeśli chodzi o dania orientalne, ale myślę, że coraz więcej osób rozkochuje się w kuchni azjatyckiej, która ma bardzo dużo do zaoferowania i chyba każdy znajdzie coś dla siebie. Jest zdrowa, prosta i dość szybka, choć można znaleźć tak również prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej, które wyrazistością i oryginalnością smaku rozpieszczają podniebienia. Tak nawiasem mówiąc, jakiś czas temu trafiłam do moim zdaniem jednej z lepszych knajpek orientalnych w Polsce - WOK znajdującej się w Krakowie na Kazimierzu. Jeśli ktoś z was będzie w mieście polskich królów, bardzo polecam wędrówkę lub przejażdżkę na Kazimierz zakończoną degustacją rewelacyjnych potraw azjatyckich. Wracając do tematu, mam nadzieję, że zasmakuje wam moja dzisiejsza propozycja. 



Składniki: 
makaron typu noodle (przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
2 marchewki
1 cukinia
1/3 szklanki grzybów Shitake
1 kostka tofu
3 łyżki oleju sezamowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki imbiru 
2 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego 
płatki ostrej papryczki 
świeża kolendra
bazylia do dekoracji
sos sweet chilli
1 łyżka białego sezamu

Oliwę rozgrzać w woku. Dodać posiekany drobno czosnek, sos sojowy, kolendrę i przyprawy. Po 1-2 minutach dodać marchew pokrojoną w drobne plastry i grzyby Shitake. Po 3-4 minutach dodać pokrojoną w grube plastry cukinię. Jeśli trzeba podlewać odrobinę wodą. Dusić pod przykryciem. Tofu pokrojone w kostkę podsmażyć na złoty kolor na patelni. Dodać do warzyw. Dodać noodle. Nakładać na miseczki, dekorować bazylią i dosmaczyć sosem sweet chilli. Oprószyć sezamem. Jest dość pikantny, więc ilość zależnie od gustu :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz