niedziela, 10 stycznia 2016

Kotleciki z tofu i kaszy jaglanej

Jak pewnie zauważyliście, nieczęsto pojawiają się u mnie przepisy na smażone dania. Nie jestem miłośnikiem smażenia, jednak od czasu do czasu dopada mnie ochota, tym bardziej, że są sałatki/surówki, do których smażony kotlecik pasuje doskonale. 
Dzisiejsza propozycja to kotleciki, którymi zajadaliśmy się w ostatni weekend - w jeden dzień solo, a w drugi dzień z sosem grzybowym. Obie wersje są pyszne i super szybkie, dlatego postanowiłam się z wami podzielić przepisem. 




Składniki: 
2 szklanki kaszy jaglanej
1 kostka tofu czosnkowego
1 duża cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki czarnego sezamu
2 łyżki płatków drożdżowych
gałka muszkatołowa
odrobinka mielonej kolendry
szczypta curry
bułka tarta
sól
pieprz czarny

Panierka:
2 łyżki mielonych prażonych orzechów ziemnych
2 łyżki bułki tartej

Tofu zetrzeć na tarce, a cebulkę pokroić w kostkę i poddusić na oliwie. Wszystkie składniki połączyć i ewentualnie podsypywać bułką tartą, żeby się kleiły. Formować kotleciki zwilżonymi wodą rękami. Obtaczać w panierce i smażyć. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz