Składniki na ok. 20 cannelloni:
450 g mrożonego szpinaku
250 g ricotty
sól
pieprz
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
20 cannelloni
1 jajko
Sos:
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
sok z 1/3 cytryny
oliwa z oliwek
pepperoncino
bazylia
sól
1 puszka krojonych pomidorów lub pomidorków koktajlowych
2 kulki mozzarelli
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Szpinak lekko poddusić w rondelku. Dodać ricottę, jajko, wymieszać i przyprawić. Nadziewać cannelloni. Układać w naczyniu żaroodpornym.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć. Poddusić na oliwie do miękkości. Dodać sok z cytryny i pomidory. Poddusić kilka minut i przyprawić.
Nałożyć na cannelloni. Na górze poukładać plastry mozzarelli. Zapiec ok. 30 minut.
Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz