Składniki:
1 główka jarmużu
1 szklanka białej ugotowanej komosy
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki posiekanych orzechów pekan
1 słodki ziemniak (batat)
1 duży burak
sól
pieprz
Dressing:
1/4 szklanki oliwy/oleju
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka musztardy francuskiej
Słodki ziemniak i burak obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wyłożyć blaszkę papierem, rozłożyć kostki i skroić odrobinkę olejem oraz oprószyć solą i pieprzem. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Wymieszać z żurawiną, komosą i orzechami.
Jarmuż wypłukać i pozbyć się twardych elementów tak, aby zostały same listki. Zalać wrzątkiem i zostawić na 3-4 minuty. Odcedzić. Upewnić się, że przed wymieszaniem z pozostałymi składnikami, listki są suche.
Przygotować dressing. Wymieszać i wstawić na trochę do lodówki przed podaniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz