Składniki:
400g naturalnego tofu
1 duża cebula
150g suszonych śliwek
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka curry
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżka miodu/syropu klonowego
1/4 łyżeczki płatków ostrej papryczki
400ml mleka kokosowego
1 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
słonecznik do dekoracji
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w piórka i tofu pokrojone w kostkę. Poddusić kilka minut.
Dodać śliwki pokrojone na mniejsze kawałki, cynamon, curry, goździki, miód i papryczkę. Dusić kolejne 3-4 minuty.
Dodać mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą i pieprzem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku przez ok. 30 minut aż tofu wchłonie część mleka. Dekorować słonecznikiem.
Podawać z ryżem, pieczywem, kaszą lub same. Jest po prostu pyszne!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz