piątek, 1 kwietnia 2016

Czosnkowa zupa z wędzonym tofu

Smakowita, aromatyczna i super rozgrzewająca zupa inspirowana czeskim "rosołem" czosnkowym. Bardzo polecam, bo idealnie nadaje się na chłodne dni, nie jest pracochłonna i elegancko wygląda. 





Składniki: 
5-6 ząbków czosnku
1 łyżka masła
sól 
1 marchewka
1/2 cebuli
kostka warzywna/tellofix/wegeta
1 kostka tofu wędzonego
pieprz czarny świeżo mielony
peperoncino

Do podania: 
grzanki / mini bruschetty 
tarta mozzarella 
majeranek

Czosnek pokroić w plasterki i oprószyć solą. 
Masło roztopić w rondelku i wrzucić czosnek. Podsmażyć na złoty kolor. 

Tofu pokroić w kostkę i grillować lub podsmażyć. Dodać do czosnku. 

W międzyczasie ugotować bulion warzywny i przyprawić. Czosnek i tofu zalać bulionem i przyprawić pieprzem i peperoncino. 

Zupę podawać gorącą. Na miseczki rozłożyć grzanki i mozzarellę. Oprószyć majerankiem. 
Zalać zupą. 

Ostrzeżenie:
W zależności od wielkości grzanek, uważajcie z ich ilością, żeby nie wpiły całego płynu i nie zrobiła się bryja. Lepiej dać mniej grzanek i ewentualnie dodać 
w trakcie jedzenia, jeśli trzeba. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz