niedziela, 4 września 2016

Krem z grillowanej kukurydzy i batatów z chipsami z jarmużu

Jeśli macie ochotę na pyszną zupę, która zachwyci was swoją kremowością, która stanowi świetne połączenie z chipsami z jarmużu...oto ona! Szybka, smaczna i zdrowa. Za krem z kukurydze zabieram się już od jakiegoś czasu, ale ciągle coś mi przeszkadzało...już na to nie pozwolę, bo jest pyszny i zdecydowanie na stałe wpisuje się w nasze menu. 



Składniki na zupę: 
1 średniej wielkości batat
2 małe ziemniaki
2 kolby kukurydzy
1/2 białej cebuli
2 łyżki oliwy
szczypta pieprzy cayenne
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
pieprz czarny
sól
mleko kokosowe (opcjonalnie)

Na rozgrzanej oliwie poddusić cebulę, ziemniaki i bataty. Po kilku minutach podlać wodą i gotować przez ok. 15 minut. 

Kukurydzę grillować przez kilka minut, odwracając. Oczywiście może być też gotowana :)

Kukurydzę ściąć nożem i dodać do pozostałych warzyw. Gotować kolejne kilka minut. Zdjąć z palnika. Przyprawić. Zmiksować na gładki krem. 

Można zabielić mlekiem kokosowym. 

Podawać gorącą z chipsami z jarmużu. 

Składniki na chipsy z jarmużu: 
4 duże liście jarmużu
oliwa
sól
pieprz
papryka słodka wędzona

Jarmuż umyć, usunąć łodygi i porwać liście na mniejsze części. Osuszyć. 
Skropić oliwą i przyprawić. Dobrze wymieszać. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. 
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na kilka minut. Sprawdzać, żeby się nie spaliły. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz