Jeśli macie ochotę na pyszną zupę, która zachwyci was swoją kremowością, która stanowi świetne połączenie z chipsami z jarmużu...oto ona! Szybka, smaczna i zdrowa. Za krem z kukurydze zabieram się już od jakiegoś czasu, ale ciągle coś mi przeszkadzało...już na to nie pozwolę, bo jest pyszny i zdecydowanie na stałe wpisuje się w nasze menu.
Składniki na zupę:
1 średniej wielkości batat
2 małe ziemniaki
2 kolby kukurydzy
1/2 białej cebuli
2 łyżki oliwy
szczypta pieprzy cayenne
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
pieprz czarny
sól
mleko kokosowe (opcjonalnie)
Na rozgrzanej oliwie poddusić cebulę, ziemniaki i bataty. Po kilku minutach podlać wodą i gotować przez ok. 15 minut.
Kukurydzę grillować przez kilka minut, odwracając. Oczywiście może być też gotowana :)
Kukurydzę ściąć nożem i dodać do pozostałych warzyw. Gotować kolejne kilka minut. Zdjąć z palnika. Przyprawić. Zmiksować na gładki krem.
Można zabielić mlekiem kokosowym.
Podawać gorącą z chipsami z jarmużu.
Składniki na chipsy z jarmużu:
4 duże liście jarmużu
oliwa
sól
pieprz
papryka słodka wędzona
Jarmuż umyć, usunąć łodygi i porwać liście na mniejsze części. Osuszyć.
Skropić oliwą i przyprawić. Dobrze wymieszać. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na kilka minut. Sprawdzać, żeby się nie spaliły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz