wtorek, 30 sierpnia 2016

Bounty w wersji 100% roślinnej

Jeśli mogę wam coś polecić, to naprawdę z przyjemnością i pełnym przekonaniem polecam wam sklep internetowy Dr Pelc, gdzie znajdziecie chyba wszystko, co może się wam przydać podczas zdrowych i pysznych eksperymentów kulinarnych. Nie dość, że wysyłka jest ekspresowa, to jeszcze produkty są bardzo wysokiej jakości. Nie zawiodłam się jeszcze nigdy! No więc właśnie stamtąd pochodzą składniki na batony/kulki/kostki (co tylko chcecie) bounty w wersji roślinnej. Po prostu rewelacja!!!! Jeśli wydaje wam się, że to dużo pracy...z własnego doświadczenia mówię: NIE! Też tak myślałam, a okazało się, że ich wykonanie, a nawet oblewanie czekoladą to sama przyjemność :)




Składniki: 
2 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki pasty kokosowej
2 łyżki oleju kokosowego
1/3 szklanki śmietanki kokosowej
4 łyżki syropu klonowego

Polewa:
150g ciemnej czekolady
2 łyżki oleju kokosowego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Prostokątną blachę na chleb/keks wyłożyć papierem, a następnie równomiernie rozłożyć w niej masę i ucisnąć łyżką. Ewentualnie można z masy uformować kulki.
Wstawić do zamrażarki na ok. 20 minut. 
Wyjąć i ciąć na prostokątne kawałki lub w kostkę. 

Przygotować polewę: czekoladę roztopić z olejem koksowym. 
Kostki/kulki zanurzać w czekoladzie i układać na tacce wyłożonej papierem. Czekolada zastyga bardzo szybko, bo masa jest mocno schłodzona. 

Ponownie wstawić do zamrażarki na 20 minut. Wyjąć. 
Można jeszcze skropić pozostałą czekoladą i oprószyć wiórkami kokosowymi. 
Przechowywać w lodówce. Przed podaniem najlepiej wyjąć z lodówki kilka minut wcześniej.
Smacznego!!!



1 komentarz:

  1. Właśnie kupiłam pastę kokosową :) Czekam na dostawę i zrobię takie smakołyki :) C.

    OdpowiedzUsuń