Jeśli mogę wam coś polecić, to naprawdę z przyjemnością i pełnym przekonaniem polecam wam sklep internetowy Dr Pelc, gdzie znajdziecie chyba wszystko, co może się wam przydać podczas zdrowych i pysznych eksperymentów kulinarnych. Nie dość, że wysyłka jest ekspresowa, to jeszcze produkty są bardzo wysokiej jakości. Nie zawiodłam się jeszcze nigdy! No więc właśnie stamtąd pochodzą składniki na batony/kulki/kostki (co tylko chcecie) bounty w wersji roślinnej. Po prostu rewelacja!!!! Jeśli wydaje wam się, że to dużo pracy...z własnego doświadczenia mówię: NIE! Też tak myślałam, a okazało się, że ich wykonanie, a nawet oblewanie czekoladą to sama przyjemność :)
Składniki:
2 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki pasty kokosowej
2 łyżki oleju kokosowego
1/3 szklanki śmietanki kokosowej
4 łyżki syropu klonowego
Polewa:
150g ciemnej czekolady
2 łyżki oleju kokosowego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Prostokątną blachę na chleb/keks wyłożyć papierem, a następnie równomiernie rozłożyć w niej masę i ucisnąć łyżką. Ewentualnie można z masy uformować kulki.
Wstawić do zamrażarki na ok. 20 minut.
Wyjąć i ciąć na prostokątne kawałki lub w kostkę.
Przygotować polewę: czekoladę roztopić z olejem koksowym.
Kostki/kulki zanurzać w czekoladzie i układać na tacce wyłożonej papierem. Czekolada zastyga bardzo szybko, bo masa jest mocno schłodzona.
Ponownie wstawić do zamrażarki na 20 minut. Wyjąć.
Można jeszcze skropić pozostałą czekoladą i oprószyć wiórkami kokosowymi.
Przechowywać w lodówce. Przed podaniem najlepiej wyjąć z lodówki kilka minut wcześniej.
Smacznego!!!
Właśnie kupiłam pastę kokosową :) Czekam na dostawę i zrobię takie smakołyki :) C.
OdpowiedzUsuń