czwartek, 15 grudnia 2016

Sos z bakłażanem i serkiem kozim

W końcu jakiś nowy przepis na sos do makaronu :) Tak uwielbiam niektóre sosy, że mogłabym je jeść co najmniej raz w tygodniu, ale wtedy nie powstają nowe, więc powiedziałam dość. I oto powstał nowy sos inspirowany sosem ze słonecznej włoskiej Apulii, który z pewnością dołączy do listy sosów, które będę robić regularnie. Tym razem zrobiłam w wersji pikantnej, ale kolejna będzie łagodniejsza, bo chętnie podzielę się z innymi, a nie wszyscy dobrze znoszą pikanterię :)






Składniki:
1 mały bakłażan

1 duża marchewka
6-8 średnich pieczarek
ok. 1 szklanki słodkiej śmietanki 18%
50-60 g serka koziego (ja użyłam koziej roladki pleśniowej)
tymianek
czosnek
sól 
pieprz czarny
płatki ostrej papryczki (opcjonalnie) 
kawałek fety rozkruszony z palcach 
oliwa

Na patelni rozgrzać oliwę. Bakłażan pokroić wzdłuż w paski. Wrzucić na patelnię. Dusić. Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Dodać do bakłażana. Marchewkę obrać ze skórki i przy użyciu obieraczki pociąć ją na cienkie paski, które następnie należy przeciąć na pół wzdłuż. Dodać do bakłażana. Dusić kilka minut z dodatkiem tymianku. 

Serek kozi pokroić lub rozdrobnić i dodać do warzyw. Całość zalać śmietanką. Przyprawić. 
Podawać z ulubionym makaronem, oprószone fetą. 
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz