niedziela, 8 stycznia 2017

Pasztet z kalafiora i kaszy jaglanej

Najlepsze są potrawy, które powstają przypadkowo ze składników błąkających się po lodówce bez celu. Takie potrawy pomagają wykorzystać to, co mamy, a co ciekawe, często okazuje się, że są naprawdę pyszne. Szukałam ostatnio inspiracji na jakiś nowy pasztet z tymiankiem i właśnie pomyślałam sobie, że tymianek i kalafior mogą być świetnym połączeniem - i rzeczywiście tak jest. Słonecznik i kasza dodają wartości odżywczych i zagęszczają pasztet tak, że nie ma potrzeby dodawania jajek. Pasztet dobrze smakuje na ciepło jako danie obiadowe i na zimno jako dodatek do kanapek. 




Składniki: 
1 szklanka gotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka słonecznika 
1 mała główka kalafiora
1 duża czerwona cebula
tymianek 
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
sól
pieprz czarny świeżo mielony

Kalafior ugotować i zblendować. Dodać kaszę. Słonecznik zmielić i dodać do pozostałych składników. Przyprawić. Cebulę pokroić w kosteczkę i poddusić na oleju. Dodać do pozostałych składników, dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub foremki na pasztet. 

Zapiec w piekarniku przez ok. 25 minut. 
Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz