piątek, 13 czerwca 2014

Tofu w mleku kokosowym

W ostatnim czasie dość intensywnie "zafiksowałam" się na kuchnię indyjską. Bogactwo i obfitość przypraw, smaków i aromatów, wyrazistość , a zarazem lekkość pozwalają łatwo się zakochać :) Jakiś czas temu przygotowałam łososia w mleku kokosowym z mieszanką przypraw. Smakował wyśmienicie! Bardzo polecam, tym bardziej, że jest szybko w przygotowaniu! No i właśnie tak pojawił się pomysł, by tofu przygotować dokładnie tak samo. Zdecydowanie warto było spróbować :)



Składniki:
1 kostka wędzonego lub marynowanego tofu
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
1 płaska łyżeczka curry
2 ząbki czosnku
1-centymetrowy kawałek imbiru lub 1 łyżeczka mielonego imbiru
sól himalajska
pieprz czarny świeżo mielony
szczypta kurkumy
szczypta chilli

Olej roztopić na patelni. Czosnek i imbir pokroić w drobną kosteczkę lub rozgnieść. Dodać przyprawy i chwilkę dusić. Dodać tofu pokrojone w kostkę. Dusić ok. 4-5 minut pod przykryciem. Dodać mleko kokosowe, lekko wymieszać i dusić jeszcze 2-3 minuty. Podawać gorące. 

Doskonale komponuje się z kaszą jaglaną lub risotto ze szparagami :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz