wtorek, 19 sierpnia 2014

Penne z kurkami i rozmarynem

Dziś duma mnie rozpiera i to nie dlatego, że obiad wyszedł naprawdę smakowity, ale dlatego, że przygotowany z własnoręcznie zebranych kurek. Aktywny weekend w górach zdecydowanie się opłacił, bo chodząc po lesie nie można było się nie uśmiechać na widok żółtych grzybków, które aż same prosiły o to, żeby je zebrać i przygotować z nich coś pysznego. Moja dzisiejsza propozycja jest szybka, aromatyczna i po prostu pyszna w swojej prostocie. Polecam!



Składniki na 3 porcje:
300-400 g kurek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka rozmarynu
sól himalajska
pieprz czarny
1/2 avocado
4-5 łyżek oliwy lub masła

Tłuszcz roztopić na patelni. Cebulę pokroić w piórka i poddusić. Dodać czosnek i rozmaryn. 
Kurki opłukać w wodzie i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na patelnię. Dusić ok. 5-7 minut. Przyprawić. 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Po odcedzeniu dodać do sosu na patelni. Wymieszać. 

Podawać z avocado. 
Pycha!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz