Ponieważ w pełni korzystam z sezonu na kurki, dość często się nimi zajadam i ciągle wymyślam coś nowego. Kilka dni temu doznałam olśnienia :) Stwierdziłam, że kurki doskonale nadają się na krem, bo ich smak i aromat są tak niezwykłe, że taka zupka po prostu nie może nie być rewelacyjna! Ha! Miałam rację :) Sami spróbujcie.
Składniki na 4 osoby:
500 g kurek
1 cebulka
3 łyżki oliwy z oliwek
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
1 ziemniak
2 marchewki
sól himalajska
pieprz czarny
sos sojowy
jogurt naturalny
pietruszka
Oliwę rozgrzać. Cebulkę pokroić i poddusić na oliwie. Dodać kurki. Poddusić. Wyjąć kilka małych kurek i zostawić na później do dekoracji. Ziemniak i marchew pokroić i dodać do kurek. Dolać trochę wody i dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut. Zdjąć z palnika. Dodać słodką śmietankę. Przyprawić. Całość zmiksować na gładką masę, dodając wody w zależności od tego, jak gęstą zupę krem lubicie.
Podawać z jogurtem. Dekorować kurkami i pietruszką.
Dobrze smakuje sama lub z ciepłą bagietką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz