czwartek, 21 sierpnia 2014

Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym i prażonymi pestkami z dyni

Wiem, że już prawie wszyscy robią zupę krem z dyni, ale wydaje mi się, że nie każdy odkrył doskonałe połączenia, które sprawia, że zupa staję się bardzo aromatyczna, lekko pikantna i kremowa. Otóż, sekret tkwi w mleku kokosowym i gałce muszkatołowej. Moim zdaniem różnica jest kolosalna, ale musicie spróbować sami. Ja robiłam już raz w tym tygodniu i jutro będę robić znów....nam taka pychota nigdy się nie nudzi!




Składniki:
1/2 średniej wielkości dyni
1 cebulka
2 ząbki czosnku
1 marchew
1/2 szklanki gęstego mleka kokosowego
gałka muszkatołowa
sól himalajska
pieprz czarny świeżo mielony
sos sojowy
oliwa lub olej kokosowy
szczypta imbiru
szczypta curry
pestki z dyni
pietruszka

Cebulkę i czosnek poddusić na oliwie lub oleju kokosowym. Dynię i marchew pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Dusić ok. 4-5 minut. Podlewać wodą. Dusić kolejne 3-4 minuty. Zdjąć z palnika. Dodać mleko kokosowe i przyprawić. Gałki musicie dodać "na oko" tak, żeby wam smakowało. My lubimy lekko pikantnie :)

Podawać z prażonymi pestkami z dyni i posiekaną pietruszką. Pycha!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz