czwartek, 15 stycznia 2015

Ryż z suszonymi prawdziwkami i grzybami Shitake

Dzisiejsza propozycja powstała, bo zastanawiałam się, co tu zrobić z grzybami Shitake małym nakładem pracy...no więc powstał ryż, który aromatem i smakiem naprawdę powala na kolana. Ryż wzbogaciłam też smakiem polskich leśnych suszonych grzybów, więc kompozycja jest naprawdę smakowita. Natomiast, aby zwiększyć ogólną wartość odżywczą dodałam jeszcze len, który po prostu ma tyle korzyści, że najlepiej jeść go tak często, jak to tylko możliwe :)


Składniki:
1 1/2 szklanki brązowego ryżu
2 łyżki grzybów Shitake (połamać na mniejsze kawałki)
2 łyżki suszonych prawdziwków (połamać na mniejsze kawałki)
2 łyżki lnu
1-2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz czarny świeżo mielony
szczypta ostrego curry
odrobinka rozmarynu
szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego

Ryż gotować w osolonej wodzie z grzybami zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli trzeba to odlać wodę po ugotowaniu. Dodać przyprawy, oliwę i len. Podawać gorący. 
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz