środa, 28 stycznia 2015

Herbata z imbiru i kurkumy na mleku migdałowym

Dziś chcę podzielić się z wami pomysłem, który kiedyś gdzieś rzucił mi się w oczy w Internecie. Dopiero teraz postanowiłam, że go wypróbuję i zdecydowanie było warto. Herbata smakuje wyśmienicie, pięknie pachnie i cudownie rozgrzewa. Świetnie wzmacnia odporność i ogólne funkcjonowanie organizmu oraz oczyszcza. Wierzcie mi, połączenie kurkumy i imbiru może zdziałać cuda. O kurkumie przygotowuję trochę dłuższy wpis, ale niestety trochę brakuje mi czasu, by go skończyć, więc chcę się podzielić z wami tym cudownym przepisem na jeden z najlepszych napojów, jakie można wypić w chłodne wieczory, a który naprawdę pomoże wam bronić się przed infekcjami. Jako substancji słodzącej możecie użyć miodu, stewii, syropów lub melasy, która zawiera całe mnóstwo żelaza i magnezu, więc dodatkowo wzbogaca wartość odżywczą. 




Składniki na jedną porcję:
250 ml mleka roślinnego (ja użyłam migdałowego)
2 łyżeczki kurkumy
kawałek imbiru - ok. 1 cm
1 łyżka melasy
1/4 łyżeczki oleju kokosowego

Mleka zagrzać do temperatury wrzenia i zalać pokrojony imbir. Odstawić na 3-4 minutki. Dodać kurkumę, melasę i olej. Wymieszać. Smacznego!!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz