niedziela, 11 stycznia 2015

Sticky Rice Mango

Dziś prezentuję wam jedną z najlepszych słodkości, jakie w życiu jadłam: tajski deser (lub śniadanie) Sticky Rice Mango. Łatwy i szybki w przygotowaniu, a przede wszystkim tak pyszny, że trudno powstrzymać się przed dokładką :) Zdecydowanie smakuje najlepiej w wydaniu "street food" na ulicach Tajlandii, ale i w domu wspaniale ubogaca chwilę wspomnień i pomaga odpłynąć daleko w ciepłe kraje...

Ważne, by zwrócić uwagę na użycie odpowiedniego rodzaju ryżu: słodki tajski ryż lub tajski ryż jaśminowy. Bardzo polecam, bo naprawdę warto!




Składniki na 2 duże porcje:
1 szklanka tajskiego ryżu jaśminowego
1 dojrzałe mango
2-3 łyżki cukru trzcinowego lub innej substancji słodzącej (syrop ryżowy/klonowy)
szczypta soli
1 puszka mleka kokosowego
woda

Ryż zalać jedną szklanką wody i pozostawić na 60 minut lub na całą noc. Następnie przed ugotowaniem dodać szczyptę soli, cukier, 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki mleka kokosowego. Doprowadzić do wrzenia i gotować częściowo pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z palnika i pozostawić po przykryciem na 5 minut. 

W tym czasie przygotować sos z pozostałej 1/2 szklanki mleka kokosowego i 1 łyżki cukru trzcinowego. Podgrzać, ale nie zagotowywać. 

Mango obrać ze skórki i pokroić na kawałki. 

Ryż nakładać do miseczek lub na talerzyki. Polać sosem i dekorować mango. 
Pyszności!!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz