piątek, 17 kwietnia 2015

Sałatka z karmelizowanym tofu

Nie tak dawno natknęłam się na propozycję dania mięsnego przygotowanego z karmelizowanym kurczakiem. A że wyglądało naprawdę apetycznie, pomyślałam sobie, że w sumie przecież mogę spróbować skarmelizować tofu. Prosto, szybko, a w sumie dość oryginalnie. Mnie się spodobało :)




Składniki:
kilka liści zielonej sałaty
avocado
słonecznik (może być prażony)
2-3 łyżki kukurydzy (dla koloru)

Sos do sałatki:
2-3 łyżki oliwy
1 łyżka wody
1 łyżeczka musztardy francuskiej
ząbek czosnku
sól
ulubione zioła
kilka kropli świeżego soku z cytryny
pieprz czarny świeżo i grubo mielony

Karmelizowane tofu:
1 kostka tofu naturalnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
płatki ostrej papryczki

Tofu pokroić w paski, skropić oliwą, posypać płatkami papryczki i solą. Zostawić na kilka godzin. Sos sojowy i miód rozgrzać na patelni. Układać kawałki tofu. Co jakiś czas obracać kawałki tofu, aby skarmelizowały się równomiernie. 

Wszystkie składniki ułożyć na talerzu i skropić sosem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz