Składniki:
kilka liści zielonej sałaty
avocado
słonecznik (może być prażony)
2-3 łyżki kukurydzy (dla koloru)
Sos do sałatki:
2-3 łyżki oliwy
1 łyżka wody
1 łyżeczka musztardy francuskiej
ząbek czosnku
sól
ulubione zioła
kilka kropli świeżego soku z cytryny
pieprz czarny świeżo i grubo mielony
Karmelizowane tofu:
1 kostka tofu naturalnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
płatki ostrej papryczki
Tofu pokroić w paski, skropić oliwą, posypać płatkami papryczki i solą. Zostawić na kilka godzin. Sos sojowy i miód rozgrzać na patelni. Układać kawałki tofu. Co jakiś czas obracać kawałki tofu, aby skarmelizowały się równomiernie.
Wszystkie składniki ułożyć na talerzu i skropić sosem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz