poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem sojowym

Dziś tylko szybki wpis, bo chcę się z wami podzielić przepisem na jedną z moich ulubionych surówek obiadowych. Niestety jak dla mnie siekanie/szatkowanie kapusty nie jest najprzyjemniejszą ani najszybszą pracą, ale zdecydowanie warto się poświęcić. Surówka może chlubić się cudnym i wyrazistym smakiem, który stanowi doskonałe uzupełnienie każdego obiadu. Bardzo polecam! Surówka jest pomysłem mojej mamy, wychodzącej na przeciw moim usilnym staraniom ograniczenia spożycia majonezu, który choć smaczny, niespecjalnie korzystnie wpływa na nasz organizm. Oczywiście jeśli nie macie takiej chęci ani zamiaru, majonez sojowy można zastąpić zwykłym - surówka z pewnością nie traci na smakowitości :)




Składniki: 
1/4 główki czerwonej kapusty
1/2 pora
1/3 szklanki słonecznika
3-4 łyżki majonezu sojowego (najlepiej czosnkowego)
sól 
czarny pieprz świeżo mielony

Kapustę i por posiekać na drobnych oczkach. Dodać pozostałe składniki. Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz