poniedziałek, 13 lipca 2015

Grillowany Halloumi na szpinaku z prażonymi orzeszkami pini

Jedna z lepszych rzeczy, jakie jadłam w Australii po raz pierwszy to ser halloumi. Przez długi czas nie mogłam znaleźć go w Polsce, ale w końcu się pojawił, więc zdecydowaliśmy się na mała rozpustę. Prosto, szybko, smakowicie i elegancko....Mniam! Można podać go jako przystawkę albo lekką kolację z pieczywem. 




Składniki: 
400g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
200g halloumi
1/3 szklanki orzeszków pini
czarnuszka
czarny pieprz świeżo mielony
1 łyżka oliwy
1 łyżka mascarpone (opcjonalnie) 

Rozgrzać oliwę na patelni. Szpinak umyć i wrzucić na patelnie. Dusić przez krótki czas bez przykrycia, aby woda odparowała. Przyprawić według uznania. Można lekko zabielić mascarpone. 

Ser pokroić w plastry. Oprószyć czarnuszką i pieprzem. Grillować. 
Orzeszki prażyć na patelni. 

Szpinak ułożyć na talerzyku. Na nim rozłożyć grillowany ser i posypać orzeszkami. 
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz