Jedna z lepszych rzeczy, jakie jadłam w Australii po raz pierwszy to ser halloumi. Przez długi czas nie mogłam znaleźć go w Polsce, ale w końcu się pojawił, więc zdecydowaliśmy się na mała rozpustę. Prosto, szybko, smakowicie i elegancko....Mniam! Można podać go jako przystawkę albo lekką kolację z pieczywem.
Składniki:
400g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
200g halloumi
1/3 szklanki orzeszków pini
czarnuszka
czarny pieprz świeżo mielony
1 łyżka oliwy
1 łyżka mascarpone (opcjonalnie)
Rozgrzać oliwę na patelni. Szpinak umyć i wrzucić na patelnie. Dusić przez krótki czas bez przykrycia, aby woda odparowała. Przyprawić według uznania. Można lekko zabielić mascarpone.
Ser pokroić w plastry. Oprószyć czarnuszką i pieprzem. Grillować.
Orzeszki prażyć na patelni.
Szpinak ułożyć na talerzyku. Na nim rozłożyć grillowany ser i posypać orzeszkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz