Rewelacyjne, aromatyczne i super szybkie danie dla zapracowanych. Korzystajcie, ile tylko się da z dobrodziejstw polskiego lata w postaci pysznych i zdrowych warzyw i aromatycznych grzybów, najlepiej własnoręcznie nazbieranych, bo to dopiero jest przyjemność i relaks.
Składniki:
1 batat
1 średniej wielkości cukinia
1 mały bakłażań
1 duża czerwona cebula
kilka łyżek zblanszowanego szpinaku
1/2 cebuli
1 szklanka kurek
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
2 łyżki oliwy + 4 łyżki oliwy
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
sól
pieprz
oregano
Warzywa pokroić w plastry i układać warstwami w naczyniu żaroodpornym: batat, czerwona cebula, cukinia, bakłażan, przesypując lekko przyprawami. Następnie wyłożyć szpinak.
Z kurek przygotować sos: kurki i cebulę poddusić na oliwie, podlać winem. Dusić kilka minut, a następnie dodać śmietankę i przyprawić.
Zapiekankę zalać gotowym sosem i zapiec w piekarniku przez ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
Mniam!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz