Oto i kolejna partia kulek. Pyszne i niezwykle pożywne. Zrobiłam je w kilka minut, więc nikt nie powie mi, że zdrowe jedzenie jest praco- i czasochłonne ;P Jakiś czas temu kupiłam masło, a w zasadzie pastę orzechową, ale taką prawdziwą, bez żadnych dodatków i chemii, więc można wykorzystywać ją na różne sposoby. Bardzo polecam. Można oczywiście zrobić w domu własne masło orzechowe, ale dla tych bardziej zabieganych jest to z pewnością ciekawa opcja. Kuleczki pięknie się prezentują, więc możecie nimi zaskoczyć swoich gości. Jak pewnie zauważyliście, bardzo lubię domowej roboty batony, kostki i kulki, bo naprawdę pomagają walczyć ze słabością do słodyczy :)
Składniki:
1 szklanka orzechów brazylijskich
2 łyżki masła orzechowego/ pasty z orzechów ziemnych
1/3 szklanki suszonych porzeczek
3 łyżki syropu klonowego
wiórki kokosowe
Orzechy zmielić i połączyć z masłem i syropem. Dodać porzeczki. Jeśli masa jest zbyt mokra można dosypać wiórek kokosowych. Formować kulki.
Obtaczać w kokosie lub polać czekoladą.
Polewa czekoladowa:
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju kokosowego
Roztopić i dokładnie wymieszać.
Kulki schłodzić w zamrażarce przez ok. 15 minut, a następnie zanurzać w czekoladzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz