piątek, 13 stycznia 2017

Filety z tofu z sosem z pomidorków cherry

Ciekawe, smaczne i wizualnie atrakcyjne danie, a co najlepsze bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? No może zapachu prawdziwych letnich pomidorów, za którymi tak bardzo teraz tęsknimy...Ale cóż zrobić, cieszmy się tym, co mamy! 



Składniki: 
1 kostka tofu
1 szklanka pomidorków cherry
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
oregano
przyprawa włoska
sól
pieprz czarny świeżo mielony
kilka kropli soku z cytryny
listki bazylii

Oliwę wymieszać z przyprawami i czosnkiem. Tofu podzielić na filety i obtoczyć w przygotowanej mieszance. Odstawić na ok. 1h. 
Rozgrzać patelnię grillową z odrobiną mieszanki z oleju i ziół. Grillować tofu. 
Drugą część mieszanki rozgrzać w rondelku i dodać pomidorki. Poddusić kilka minut. Podawać z tofu. Skropić cytryną. Dekorować bazylią. 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz