Składniki:
5 ziemniaków
1/3 średniej wielkości selera
3 łyżki oliwy
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3-4 garście jarmużu pokrojonego w paseczki
vege-boczek/tofu/tempeh pokrojony w paseczki
papryka wędzona
sól
pieprz
Cebulę i czosnek poddusić na oliwie. Dodać pokrojone ziemniaki i seler. Poddusić chwilę, a następnie zalać wodą do przykrycia warzyw i gotować ok. 20 minut. Odstawić do wystygnięcia. Zmiksować. Przyprawić. Jarmuż umyć, usunąć twarde elementy i podrzeć na małe kawałki. Zalać wrzątkiem na 2-3 minuty. Odcedzić i dodać do zupy. Vege-boczek, tofu lub tempeh pokroić w paseczki i dodać do zupy. Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz