wtorek, 28 marca 2017

Roladki z bakłażana w sosie pomidorowym De Lux

Nie wiem, czy jeszcze pamiętacie, ale jakiś czas temu dzieliłam się z wami przepisem na gruzińskie roladki z bakłażana. Przepis w ostatnim czasie trochę ewoluował i chcę podzielić się jego nową odsłoną, które świetnie nadaje się do odgrzania nawet na drugi dzień, jest niezwykle aromatyczna i po prostu rozpływa się w ustach. Sami spróbujcie!






Składniki:
1 bakłażan
2/3 szklanki orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
przyprawa Tellofine lub inna przyprawa warzywna, ziołowa lub zioła i sól
1-2 łyżki wody
pieprz czarny

Sos: 
500 ml pomidorów pokrojonych w kostkę (mogą być z butelki lub z puszki)
3 łyżki oliwy
świeża bazylia
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
50 ml czerwonego wytrawnego wina
2-3 łyżki mascarpone
sól
pieprz czarny

Bakłażan umyć i pokroić wzdłuż w plastry ok. 0,5 cm. Grillować. Orzechy zmiksować, dodać odrobinę wody tak, by uzyskać gładką masę i przyprawić. Plastry bakłażana nadziewać masą orzechową. Zwijać roladki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 

Sos: 
Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oliwie z bazylią i czosnkiem. Dodać pomidory. Podlać czerwonym winem. Dusić ok. 10 minut. Dodać mascarpone i przyprawić. Zalać bakłażany i zapiec przez ok. 15 minut w piekarniku w 180 stopniach. 

Smacznego!
Jak spróbujecie, to zrozumiecie, dlaczego sos nazwałam De Lux :)))





1 komentarz:

  1. Marzą mi się po nocach te przepyszne roladki <3 :D C.

    OdpowiedzUsuń