poniedziałek, 7 października 2013

Kuleczki z cukinii z parmezanem

Dziś mam dla was coś pysznego: szybką, prostą i atrakcyjną przekąskę idealną na babski wieczór (nie jest wysoko kaloryczna), imprezę z przyjaciółmi lub jako przystawka przed wystawnym obiadem. My już wypróbowaliśmy i teoretycznie porcja spokojnie powinna wystarczyć na kilka osób, a ledwie wystarczyło, aby moja mama mogła skosztować małe "co nieco" :) Moim zdaniem rewelacja, a co najważniejsze można przygotować je w wersji mniej lub bardziej dietetycznej. Świetnie pasują do tzatzyków. 


Składniki:
2 średniej wielkości cukinie
1 jajko
2-3 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki tartego parmezanu
Szczypta soli
Pieprz czarny świeżo mielony

Cukinie potrzeć na tarce na drobnych oczkach i odcisnąć sok. Dodać surowe jajko, tarty parmezan, sól, pieprz i otręby pszenne - w zależności od tego jak wilgotna jest masa - tak, aby dało się z niej formować kształtne kuleczki. 

Kulki smażyć w głębokim tłuszczu lub piec w piekarniku przez ok. 20 minut w 200 stopniach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Tzatzyki:
1 jogurt grecki (ok. 250 ml)
1 duży zielony ogórek
2 ząbki czosnku
Przyprawa do tzatzyków (ja używam Kamisa)

Ogórek obrać ze skórki i zetrzeć na drobnych oczkach. Odcisnąć sok. Ogórka wymieszać z jogurtem, dodać przyprawę i przecisnąć czosnek. Wymieszać. 

Kulki najlepiej podawać na ciepło ze schłodzonymi tzatzykami :) Pycha!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz