Mhmm...na samą myśl, czuję zapach unoszący się w powietrzu po przygotowaniu pesto z rukoli. Rewelacja! Nie dość, że jest smakowite i aromatyczne, to wiemy, co się w nim znajduje :) Oczywiście sklepowego pesto nie można nawet porównywać do takiego samodzielnie zrobionego. Można zrobić większość ilość i przechowywać w lodówce, a zakres wykorzystania go jest wprost niezmierzony: od najprostszego makaronu z pesto, po zapiekanki, pasty do pieczywa czy zupy.
Składniki:
5-6 garści świeżej rukoli
2 garście świeżej bazylii
120 g orzechów nerkowca
3 ząbki czosnku
Sól himalajska
Pieprz czarny świeżo mielony
ok. 50-60 g tartego parmezanu
1/2 szklanki oliwy z oliwek
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze i...gotowe :)
W zależności od tego, do czego będziecie wykorzystywać przygotowane pesto, przy użyciu wody lub oliwy możecie regulować jego gęstość.
A oto propozycja podania:
Makaron tagliatelle z pesto, parmezanem i grillowaną cukinią.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz