piątek, 11 października 2013

Pineapple Upside Down Cake, czyli ciasto ucierane z ananasami

Chcę się z wami dzisiaj podzielić przepisem na jedno z moich ulubionych ciast. Ciasto uwielbiane przez Amerykanów, które zachwyca swoją lekkością, a które miałam okazję poznać dzięki pewnej utalentowanej kulinarnie Angielce :)





Składniki

Góra:
1 szklanka brązowego cukru
1/2 szklanki masła (100 g)
1 puszka ananasów w plastrach

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
6 łyżek mielonych migdałów
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 3/4 szklanki cukru
1 szklanka masła (200 g)
4 duże jajka
3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki kwaśnej śmietany

Przygotowanie
Zaczynamy od karmelowej góry. Cukier rozpuścić z masłem w rondelku aż pojawi się delikatna pianka (zajmie to około kilku minut). Wylać miksturę do szczelnej tortownicy lub innej brytfanny, do której ciasto się nie przykleja. Poukładać plastry ananasa. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. 

Następnie przygotowujemy ciasto. Suche składniki (mąka, migdały, proszek do pieczenia i sól) wymieszać w misce. Cukier utrzeć z masłem na delikatną lekką masę, następnie dodawać po jednym całym jajku, nadal ucierając. Dodać wanilię. 
Zmniejszyć moc miksera. Suche składniki dodawać na przemian ze śmietaną, dokładnie mieszając. Ciasto wylać na poukładane ananasy. 

Piec ok 1 godziny (do suchego patyczka). Ciasto wyciągnąć z piekarnika, przestudzić przez około 10 minut, a następnie przewrócić "do góry nogami", aby ananasy były u góry i delikatnie usunąć brytfannę. 

Rewelacja! Ze względów estetycznych można posypać płatkami migdałów. 
Ps. Ja lubię mocno przyrumienione ananasy, ale można zmniejszyć temperaturę lub ustawić piekarnik tak, aby nie były tak skarmelizowane :)




1 komentarz: