środa, 26 lutego 2014

Sałatka ze szpinaku i avocado

Sałatka, którą chcę wam dziś zaprezentować jest wynikiem diety oczyszczającej, którą zafundowaliśmy sobie z mamą i mężem, a która tylko kolejny raz udowodniła, że zdrowe świadome odżywianie wcale nie jest trudne. 
W wersji dietetycznej dobrze jest zastąpić ocet balsamiczny, naturalnym octem jabłkowym, który doskonale wspomaga oczyszczanie organizmu. Sałatka jest lekka, a jednak zawiera wartościowe składniki; świetnie pasuje jako samodzielna przekąska lub przystawka do obiadu. Mogę szczerze powiedzieć, że jest to obecnie jedna z moich ulubionych sałatek. Jak wiecie, bo często to podkreślam, warto wprowadzić do swojej diety jak największa ilość surowej nieprzetworzonej żywności, a sałatki są jednym z najłatwiejszych sposobów, by to zrobić.



Składniki na 2 porcie:
4-6 garści świeżego szpinaku
1 duże avocado
pęczek zielonek cebulki
pomidorki koktajlowe
sól himalajska
pieprz ziołowy
krem z octu balsamicznego
suszone pomidory (opcjonalnie) 
kilka kropli oleju z avocado lub oliwy z oliwek 

Szpinak umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach. Avocado pokroić w ósemki i poukładać na liściach szpinaku. Rozłożyć pomidorki. Oprószyć posiekaną cebulką. Przyprawić. Skropić oliwą; choć nie jest to wcale konieczne, ponieważ avocado nadaje sałatce cudownej kremowości. Przyozdobić kremem z octu balsamicznego.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz