wtorek, 2 września 2014

Potrawka z dyni z mlekiem kokosowym

Przede wszystkim chcę was przeprosić, że w ostatnim czasie trochę zaniedbywałam swoją systematyczność, stąd tak rzadkie wpisy na blogu. Obiecuję poprawę :) Zaczynam od razu...ponieważ sezon na dynię w pełni już do nas zawitał, chcę się dziś z wami podzielić przepisem na proste, super szybkie i super lekkie danie, któremu może towarzyszyć ryż, kasza jaglana, a nawet pieczywo :) Potrawa jest naprawdę zdrowa i smakowita!





Składniki:
1/4 dyni
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 kostka tofu
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
curry
świeży imbir - ok. 0.5 cm
2-3 ząbki czosnku
świeża kolendra
płatki ostrej papryczki
sól himalajska
pieprz czarny świeżo mielony


Olej roztopić na patelni. Dodać czosnek, kolendrę, imbir, płatki papryczki i curry. Dynię pokroić w kostkę, cukinię w półkola, a paprykę w paski. Poddusić pod przykryciem. Tofu pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Dodać mleko kokosowe i lekko wymieszać. Zdjąć z palnika. Przyprawić solą i pieprzem. 

I gotowe :) Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz