wtorek, 3 lutego 2015

Zapiekanka z kaszy gryczanej i tofu

Przyznam, że nie jestem miłośnikiem kaszy gryczanej, ale ze względu na jej wartości odżywcze, postanowiłam wypróbować, czy znajdzie się potrawa, w której smak kaszy będzie zneutralizowany. Udało się :) Moim zdaniem taka zapiekanka smakuje wyśmienicie, jest aromatyczna, można zjeść ją na ciepło i na zimno. Białko zawarte w kaszy gryczanej jest źródłem dużej ilości witamin, a bogactwo żelaza i wapnia sprawiają, że kasza korzystnie wpływa na organizm.





Składniki:
4 ugotowane ziemniaki
100 g suchej kaszy gryczanej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
200 g tofu naturalnego
5-6 łyżki oliwy
3 łyżki mielonego lnu
czosnek niedźwiedzi
czarnuszka 
sól himalajska
pieprz czarny świeżo mielony

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tofu potrzeć na małych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę i poddusić na oliwie. Ziemniaki rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki połączyć w misce, dodać przyprawy i wyrobić ręką. 

Nałożyć do foremki/foremek i zapiec w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
Świetnie smakuje z ulubionym sosem.  

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz