Sezon na szparagi już w pełni i może zastanawiacie się, czy zaspałam, skoro jeszcze nic nie pojawiło się na blogu. Otóż nie, nie ma obawy, ale muszę przyznać, że w temacie szparagów jestem tradycjonalistką, dlatego najpierw musiałam najeść się gotowanych i grillowanych szparagów z sosem holenderskim i dopiero teraz mogę zabrać się za tworzenie czegoś nowego. Dziś lekkie i zdrowe danie - mocno zielone, aromatyczne i smakowite. Bardzo polecam!
Składniki:
Warzywa:
2-3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1/2 pora
1 gałązka trawy cytrynowej
1 cukinia
1 papryka
1 pęczek zielonych szparagów
Warzywa poddusić z czosnkiem na oliwie: najpierw por, papryka, a na końcu cukinia. Dodać pokrojone grillowane szparagi. Przyprawić delikatnie według uznania.
Tofu:
Zalewa:
2-3 łyżki oliwy
czosnek
papryczka chilli
sól
pieprz czarny
Tofu pokroić w kostkę. Zalać zalewą i odstawić na 5-6h, a następnie podsmażyć na patelni.
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją.
Rozłożyć na talerzu i oprószyć czosnkiem niedźwiedzim i zieloną cebulką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz