poniedziałek, 11 maja 2015

Czarny ryż ze szparagami i tofu

Sezon na szparagi już w pełni i może zastanawiacie się, czy zaspałam, skoro jeszcze nic nie pojawiło się na blogu. Otóż nie, nie ma obawy, ale muszę przyznać, że w temacie szparagów jestem tradycjonalistką, dlatego najpierw musiałam najeść się gotowanych i grillowanych szparagów z sosem holenderskim i dopiero teraz mogę zabrać się za tworzenie czegoś nowego. Dziś lekkie i zdrowe danie - mocno zielone, aromatyczne i smakowite. Bardzo polecam!



Składniki: 

Warzywa: 
2-3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1/2 pora
1 gałązka trawy cytrynowej
1 cukinia
1 papryka
1 pęczek zielonych szparagów

Warzywa poddusić z czosnkiem na oliwie: najpierw por, papryka, a na końcu cukinia. Dodać pokrojone grillowane szparagi. Przyprawić delikatnie według uznania. 

Tofu: 
Zalewa: 
2-3 łyżki oliwy
czosnek
papryczka chilli
sól
pieprz czarny

Tofu pokroić w kostkę. Zalać zalewą i odstawić na 5-6h, a następnie podsmażyć na patelni. 

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją. 
Rozłożyć na talerzu i oprószyć czosnkiem niedźwiedzim i zieloną cebulką. 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz