czwartek, 12 listopada 2015

Pasta do pieczywa z batatów

Batat, czyli słodki ziemniak dość odważnie wkradł się w nasze kręgi i teraz można już dość łatwo go zakupić. Niestety nie jest najtańszy, ale nikt nie mówi, że musimy spożywać go w takich ilościach, w jakich pochłaniamy nasze polskie ziemniaki :) Ciekawe jest to, że bataty mają w sobie bogactwo wartości odżywczych, a chociaż są słodkie mają niski indeks glikemiczny, więc chyba każdy może sobie na nie pozwolić. Jeśli natomiast zastanawiacie się, w jaki sposób zadbać o swoje oczy, włączenie batatów do diety jest bardzo dobrym pomysłem, bo zawierają mnóstwo karotenoidów, w tym luteiny. Ja osobiście polecam i dziś proponuję wam coś pysznego i zdrowego do chleba, czyli kolejna alternatywa serów i innych gotowców, które pomoże nam walczyć z ukrytymi w nich wrogami naszego zdrowia. 



Składniki (dwie małe porcje): 
2 średniej wielkości bataty 
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki płatków drożdżowych
ostra papryczka
listki świeżej bazylii
gałka muszkatołowa
curry

Bataty gotować ze skórą przez ok. 30 minut. Odcedzić i obrać ze skórki. Pokroić. Dodać przyprawy. 

Cebulę, czosnek i bazylię poddusić na oleju. Dodać do batatów i zmiksować na gładko. 
Gotowe :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz