poniedziałek, 26 października 2015

Złota quiche z rydzami

Już od jakiegoś czasu nie pojawiła się żadna nowa propozycja na quiche, dlatego stwierdziłam, że muszę podzielić się z wami pomysłem na quiche z rydzami. Wczoraj, korzystając z pięknej jesiennej pogody, wyruszyliśmy na wycieczkę do lasu. Udało nam się zebrać całkiem sporo grzybów, między innymi rydze, które od razu postanowiliśmy wykorzystać i tak powstała dzisiejsza propozycja...moim zdaniem jedna z lepszych, jakie jadłam. Rydze są smaczne i aromatyczne, a najbardziej kuszą mnie, ponieważ są lekko chrupiące w porównaniu do innych grzybów leśnych, zaś ich zbieranie to sama przyjemność. Bardzo polecam!




Składniki: 

Ciasto: 
125 g miękkiego masła
1,5 szklanki mąki
3 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki wody
Szczypta soli
1 żółtko

Całość zagnieść i włożyć do lodówki na około 1h. Następnie wyłożyć do formy i podpiec przez ok. 15 minut. 


Składniki na nadzienie: 
500g rydzy
1 duża cebula
2 łyżki masła
sól
pieprz

Cebulę posiekać i poddusić na maśle. Dodać rydze i dusić ok. 20 minut. 
Nadzienie nałożyć na podpieczony spód. Zalać sosem. 

Zalewa:
2 jajka+1 białko
2/3 szklanki mleka
1 łyżka rozmarynu
pieprz
sól

Wymieszać i zalać ciasto z nadzienie. Piec w piekarniku ok. 20 minut w 180 stopniach. 
Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz