Dziś kolejna propozycja na danie z rydzami. Szybka, smaczna i zdrowa zapiekanka. Nie wiem, jak wy, ale jak uwielbiam zapiekanki. Są łatwe w przygotowaniu, myślę, że nie da się ich zepsuć i można zrobić je na dwa dni, a co ciekawe na drugi dzień smakują czasami jeszcze lepiej.
Składniki:
2/3 szkl. kaszy bulgur
1 bakłażan
2 cebule
1,2 szklanki podduszonych rydzy
1 garść suszonych grzybów
oliwa
sól
pieprz
curry
gałka muszkatołowa
rozmaryn
parmezan
mleko (opcjonalnie)
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przyprawić gałką, curry, solą i pieprzem.
Bakłażana umyć, pokroić w plastry i lekko oprószyć solą. Zostawić na ok. 10 minut. Opłukać wodą. Ułożyć w formie razem z posiekaną w piórka cebulą i skropić oliwą. Piec w piekarniku przez ok. 30 minut.
Kaszę ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na kaszy rozłożyć plastry pieczonego bakłażana i cebuli.
Z rydzów i suszonych grzybów przygotować sos.
1 małą cebulkę poddusić na oliwie. Dodać grzyby i rozmaryn. Dusić kilka minut. Dolać wody i zagotować. Zagęścić mąką roztrzepaną na wodzie. Zabielić odrobiną mleka i doprawić.
Sos wylać na bakłażany i całość oprószyć tartym parmezanem.
Zapiec w piekarniku przez ok. 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz