wtorek, 25 października 2016

Kotleciki z kaszy jaglanej i buraczków

Te kotleciki robię już od jakiegoś czasu, ale znikają tak szybko, że do tej pory nie zdążyłam zrobić im zdjęcia. Są pyszne i zdrowe, ale przede wszystkim bardzo atrakcyjne wizualnie, co pomaga przekonać nawet dzieci. Mogą występować w wersji bordowej z burakami, zielonej ze szpinakiem lub żółtej z kurkumą. Bazą jest kasza jaglana, o której zaletach przypominać nie trzeba, ale podkreślić warto, że na obecną porę roku nadaje się idealnie, budując naszą odporność, więc jedzcie ją na wszelkie możliwe sposoby :)





Składniki: 
1.5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 duży burak
1 czerwona cebula
1 jajko lub 2 łyżki mąki jaglanej/mielonego lnu
pieprz czarny świeżo mielony
1 ząbek czosnku
tymianek
oregano
przyprawa włoska Visana
sól

Burak owinąć w folię i piec w piekarniku przez ok. 30-40 minut w 180 stopniach. Wyjąć, obrać ze skórki i zetrzeć na małych oczkach. Dodać do pozostałych składników. Dokładnie wymieszać. Formować kotleciki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku przez ok. 15 minut w 180 stopniach. Smacznego. 
Świetnie nadają się do burgerów i dobrze smakują z sosem czosnkowym. 

Ps. Na żywo nie wyglądają jak tatar :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz