piątek, 21 października 2016

Roślinna alternatywa dla mięsa mielonego

Jakiś czas temu wrzuciłam propozycję na alternatywę dla mięsa mielonego, którą uwielbiam i nigdy nie przestanę z niej korzystać, ale dziś mam dla was kolejną propozycję, równie pyszną, jednakże z pewną przewagą - otóż, chodzi o czas przygotowania. Ta jest ekspresowa, więc czasami może okazać się lepszą opcją. Dzięki wędzonej papryce uzyskujemy wspaniały smak i aromat. Fajnie, że się pojawiła :)

Przed upieczeniem: 



Po upieczeniu... oczywiście można przyrumienić bardziej, jeśli macie ochotę. 




1 kostka tofu naturalnego lub wędzonego
1/3 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki słonecznika
przyprawa włoska firmy Visana (lubię, bo bez chemii)
2 łyżki oleju
papryka wędzona
sól 
pieprz czarny

Tofu rozdrobnić palcami i rozłożyć w naczyniu żaroodpornym. Orzechy i słonecznik lekko zmienić. Połączyć z tofu. Przyprawić i lekko skropić olejem. 

Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 20 minut. Od czasu do czasu mieszając. 

Przygotowana mieszanka świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju nadzień, do sosów, do lasagne. Wczoraj dodałam ją do nadzienia do wrapów, a dziś przygotowałam lasagne bolońską, którą wrzucę później. Rewelacja! Naprawdę bardzo polecam! Można przechowywać w lodówce przez kilka dni, więc polecam przygotowanie większej ilości. Ma tendencję do szybkiego znikania... ha ha






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz