poniedziałek, 17 października 2016

Lasagne z pieczonych warzyw

Dzisiejsza propozycja w mojej głowie błąkała się już od jakiegoś czasu, ale w końcu miałam dobrą okazję, żeby ją zrealizować - duży rodzinny obiad, czy to co lubię najbardziej!!! Czyż jest lepsza okazja na gotowanie pracochłonnego posiłku niż spotkanie z najważniejszymi ludźmi na świecie? Dlatego wiem, że pomimo czasochłonności, lasagna warta jest uśmiechów i poklepywań po brzuchu. Wiecie, uwielbiam zapraszać moją rodzinę na obiad, chyba trochę z egoistycznych pobudek, bo zawsze po ich wyjściu czuję się doceniona :) Cudowne uczucie!







Składniki: 
6 płatów lasagne
2 cukinie
2 bakłażany
2 czerwone cebule
2 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
4 pomidory
pieprz czarny świeżo mielony
tymianek
oregano
sól

Sos: 
2 łyżki masła
1.5 szklanki mleka
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz czarny

tarta mozzarella 

Cukinie i bakłażany pokroić w plastry, paprykę w pasy, cebulę w piórka i włożyć do naczynia żaroodpornego. Skropić olejem i lekko przyprawić. Piec w piekarniku przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Piec kolejnych 10 minut. 

Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić. Dodać mąkę. Wymieszać. Dodać mleko i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Przyprawić. 

Do naczynia na lasagne wyłożyć połowę warzyw. Lekko przyprawić. Rozłożyć płaty lasagne. Zalać połową sosu beszamelowego. Znów nałożyć warstwę warzyw, płaty i sos. Oprószyć mozzarellą. Zapiec w piekarniku przez ok. 20 minut. 
Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz