środa, 14 listopada 2018

Jesienna sałatka z jabłkiem, żurawiną i orzechami

Przepis na sałatkę przyjechał z dalekiej Australii. Smak sałatki był dla mnie sporym zaskoczeniem - bardzo pozytywnym oczywiście. To zdecydowanie jedna z ulubionych sałatek mojego męża - moja również. Nie warto bać się kulinarnych eksperymentów - NAPRAWDĘ! Jednak zdecydowanie jest to sałatka dla osób, którym nie przeszkadzają owoce podawane "na wytrawnie" i mieszanka smaków słodkich i ostrych. 




Składniki: 
Sałata lodowa
Liście świeżego szpinaku
1/3 szklanki orzechów włoskich
1/4 szklanki żurawiny suszonej
1 duże twarde jabłko

Dressing:
4-5 łyżek oleju
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
2 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny świeżo mielony
1/2 łyżeczki gotowej mieszkanki francuskiej przypraw sałatkowych 

Sposób przygotowania: 
Sałatkę i szpinak umyć, osuszyć i podrzeć na mniejsze kawałki. Dodać orzechy i żurawinę. 
Jabłko podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i kroić na cienkie podłużne plasterki. Lekko wymieszać. 

Składniki na dressing dokładnie wymieszać. Można dodać odrobinkę wody. Zalać sałatkę zaraz przed podaniem i dokładnie wymieszać. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz