poniedziałek, 10 grudnia 2018

Gruzińskie pchali z buraczków

Gruzińskie pchali, czyli wartościowa pasta do pieczywa, dodatek do obiadu, zakąska, starter, dip...jest tak dobre, że po prostu będziecie chcieli jeść je możliwie najczęściej. Prezentowana wersja to wersja z buraczkami, ale zamiast pieczonych buraczków, można użyć świeży szpinak lub blanszowany por. Do wybory, do koloru i do smaku :)




Składniki
300 g upieczonych buraczków
100 g orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
garść świeżej kolendry
1 łyżka chmeli suneli
1 łyżeczka suszonej kolendry
sól i pieprz

W mikserze zmiksować orzechy, ocet, sok z cytryny, czosnek, kolendrę i resztę przypraw. Dodać buraczki i ponownie zmiksować. Doprawić do smaku. Formować kulki i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Dekorować świeżą kolendrą i granatem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz