W końcu nowa propozycja na sos do makaronu. Makaron mogę jeść kilka razy w tygodniu, więc nowe pomysły i modyfikacje starych nigdy nie są zbędne. Dziś coś szybkiego, a zarazem pożywnego. Prezentuję wersję ze śmietanką 12%, ale oczywiście można ją zastąpić wersją roślinną.
Składniki na 4 porcje:
1/4 dyni Hokkaido lub piżmowej
1 szklanka słodkiej śmietanki 12%
1/2 ostrej czerwonej papryczki
2 ząbki czosnku
odrobina oliwy, sól, pieprz
1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka słonecznika + 1 łyżka pestek dyni do dekoracji
zielona cebulka do dekoracji
kilka plasterków papryczki do dekoracji
Dynię obrać ze skóry, pozbyć się pestek, pokroić na duże kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Piec w piekarniku przez ok. 30 minut w 180 stopniach (można upiec wcześniej, np. większą ilość w celu przygotowania zupy i przechowywać w lodówce).
Po upieczeniu dyni, wszystkie składniki zblendować, oprócz tych do dekoracji. Można lekko rozrzedzić wodą. Przyprawić wg uznania.
Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Wymieszać z gotowym sosem. Nałożyć na talerze. Udekorować. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz