Składniki:
1 twarda młoda cukinia
sól himalajska
oliwa z oliwek
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula
1 1/2 szklanki kurek
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
sól himalajska
pieprz czarny świeżo mielony
2 łyżki świeżej pietruszki
Cukinie pokroić na grube plastry i lekko oprószyć solą. Odstawić na 30 minut. Patelnię grillową rozgrzać i skropić oliwą. Plastry cukinii grillować tak, aby nadal były lekko twarde.
Sos:
Cebulkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie. Kurki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do cebulki. Dusić ok. 10 minut. Dodać śmietankę i zagotować na małym ogniu. Sos powinien lekko zgęstnieć. Przyprawić i dodać pietruszkę.
Plastry cukinii układać na talerzu. Polać sosem i dekorować pietruszką. Smacznego!!!
Bardzo polecam!!!
OdpowiedzUsuńTo jest po poprostu rewelacja .....
OdpowiedzUsuń