Ponieważ sezon na letnie świeże warzywa po prostu rozkwita, staram się wykorzystać go możliwie najlepiej. Stąd moja dzisiejsza propozycja na pyszną letnią sałatkę z mnóstwem warzyw. Szybka i smakowita! Polecam.
Składniki:
2 garście zielonej fasolki szparagowej
100 g greckiego sera sałatkowego
2/3 szklanki pomidorków koktajlowych
cebulka szalotka
1/2 szklanki rzodkiewki
czarny pieprz świeżo mielony
sól himalajska
kilka kroplo soku z cytryny
krem z octu balsamicznego
Fasolkę podgotować al dente i skropić sokiem z cytryny. Można ugotować na parze zamiast w wodzie, wtedy zachowa ładniejszy kolor. Po wystudzeniu pokroić na mniejsze kawałki i rozłożyć na dużym płaskim talerzu. Ser pokroić w kostkę. Rozłożyć na fasolce. Pomidorki pokroić na połówki, rzodkiewkę - w plasterki, a cebulkę drobno pokroić w krążki. Rozłożyć na fasolce. Przyprawić. Dekorować kremem z octu balsamicznego. Skropić sosem.
Sos:
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka syropu z agawy
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki wody
Wymieszać energicznie. Skropić sałatkę.
Smacznego!!!!!
Ile gotujess fasolke?
OdpowiedzUsuńMax. 10 minut, ale zależy od upodobań...proszę sprawdzać widelcem.
OdpowiedzUsuń