piątek, 4 lipca 2014

Warstwowa sałatka meksykańska

Jedno z moich niedawnych odkryć: pyszna i dość imponująca pod względem wyglądu sałatka meksykańska. Nie martwcie się - nie musi być pikantna. Przyprawy można dostosować do własnych upodobań. Świetnie nadaje się do grilla nawet dla większej ilości osób. Stanowi naprawdę świetną dekorację stołu. Polecam!







Składniki:

200 g makaronu rurki
2 łyżki zielonego pesto (najlepiej świeże)
zielona cebulka
1 szklanka kukurydzy
1 szklanka czerwonej fasolki
1/2 szklanki czarny oliwek
1 czerwona cebula
tarta mozzarella
kilka liści sałaty lodowej lub rzymskiej
10-15 pomidorków koktajlowych
pieprz czarny świeżo mielony
sól himalajska

Sos:

Kilka łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżka cytryny
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kminku mielonego

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać z pesto. 

Przygotować dużą najlepiej szklaną miskę. Na dno podrzeć liście sałaty. Lekko osolić i przyprawić pieprzem. Na to nałożyć makaron. 

Kukurydzę, fasolkę, oliwki i posiekaną zieloną cebulkę wymieszać i przyprawić lekko solą i pieprzem. Nałożyć na makaron.
Na wierz pokroić pomidorki. Rozrzucić cebulę pokrojoną w piórka i posypać mozzarellą. 

Przygotować sos. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ich ilość dostosować do preferencji. Zalać sałatkę. Wymieszać przed samym zjedzeniem. 

Smacznego!

Ps. Jeśli macie awokado, jedną z warstw może stanowić guacamole :))) Mniam!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz