Jedno z moich niedawnych odkryć: pyszna i dość imponująca pod względem wyglądu sałatka meksykańska. Nie martwcie się - nie musi być pikantna. Przyprawy można dostosować do własnych upodobań. Świetnie nadaje się do grilla nawet dla większej ilości osób. Stanowi naprawdę świetną dekorację stołu. Polecam!
Składniki:
200 g makaronu rurki
2 łyżki zielonego pesto (najlepiej świeże)
zielona cebulka
1 szklanka kukurydzy
1 szklanka czerwonej fasolki
1/2 szklanki czarny oliwek
1 czerwona cebula
tarta mozzarella
kilka liści sałaty lodowej lub rzymskiej
10-15 pomidorków koktajlowych
pieprz czarny świeżo mielony
sól himalajska
Sos:
Kilka łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżka cytryny
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kminku mielonego
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać z pesto.
Przygotować dużą najlepiej szklaną miskę. Na dno podrzeć liście sałaty. Lekko osolić i przyprawić pieprzem. Na to nałożyć makaron.
Kukurydzę, fasolkę, oliwki i posiekaną zieloną cebulkę wymieszać i przyprawić lekko solą i pieprzem. Nałożyć na makaron.
Na wierz pokroić pomidorki. Rozrzucić cebulę pokrojoną w piórka i posypać mozzarellą.
Przygotować sos. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ich ilość dostosować do preferencji. Zalać sałatkę. Wymieszać przed samym zjedzeniem.
Smacznego!
Ps. Jeśli macie awokado, jedną z warstw może stanowić guacamole :))) Mniam!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz