niedziela, 27 lipca 2014

Quiche z kurkami i grillowaną cukinią

Ponieważ tak bardzo zasmakowało mi połączenie, które prezentowałam wam wcześniej, postanowiłam skorzystać z tego bogactwa przyjemności smakowej i przygotować quiche z prawie takimi samymi składnikami. Lekka, pyszna i aromatyczna... po prostu doskonała! Pomysł zdecydowanie trafiony!!! Bardzo polecam! 





Ciasto:
125 g miękkiego masła
1,5 szklanki mąki
3 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki wody
Szczypta soli
1 żółtko

Całość zagnieść i włożyć do lodówki na około 1h. Następnie wyłożyć do formy i podpiec przez ok. 15 minut. 


Składniki na nadzienie: 

300 g kurek
1 świeża cukinia
1 cebulka
1/2 szklanki suszonych pomidorów
2 łyżki masła
pieprz czarny świeżo mielony
sól himalajska

Cukinie grillować. Cebulkę pokroić i poddusić na masełku. Dodać kurki. Dusić ok. 10 minut. 
Cukinie wyłożyć na ciasto. Na górę rozłożyć kurki. Suszone pomidory pokroić i posypać po górze. Całość przyprawić. Zalać sosem. 

Sos:
2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
2 jajka
2 ząbki czosnku

Jajka i śmietankę energicznie rozmieszać. Przecisnąć czosnek. Można również lekko przyprawić według smaku. 

Całość piec w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut. Po upieczeniu oprószyć posiekaną grubo pietruszką.
Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz