wtorek, 9 września 2014

Szpinak z tofu po indyjsku

Dziś chcę wam zaprezentować coś, co jak dla mnie jest połączeniem doskonałym pod względem smaku i koloru. Taka potrawa stanowi świetny dodatek do potraw (my jedliśmy z grillowaną kukurydzą), a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Kiedyś miałam okazję zjeść szpinak przygotowany w restauracji indyjskiej i naprawdę mnie zachwycił delikatnością i oryginalnością smaku. Dlatego właśnie postanowiłam co nieco poeksperymentować i przygotować coś podobnego, tyle że wzbogaconego jeszcze w tofu. 


Składniki:
500 g świeżego szpinaku
1 łyżka oleju kokosowego
3 łyżki mleka kokosowego
świeży imbir - maleńki kawałek (max. 0.5cm)
curry
3 ząbki czosnku
płatki ostrej papryczki
pieprz ziołowy
sól himalajska
1 łyżka sosu sojowego
1 kostka naturalnego tofu

Olej kokosowy roztopić na patelni. Wrzucić przyprawy, oprócz pieprzu i soli. Poddusić 2 minutki. Dodać pokrojone w kostkę tofu. Podsmażyć ok. 3-4 minutki. Dodać umyte liście szpinaku. Poddusić ok. 2 minutki. Dodać mleko kokosowe. Zdjąć z palnika i przyprawić solą i pieprzem ziołowym. 

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz