niedziela, 16 listopada 2014

Quiche ze świeżymi grzybami leśnymi

Nie wiem, czy macie jeszcze dostęp do świeżych leśnych grzybów, ale ja nie tak dawno dostałam kilka tych pachnących pyszności. Od razu wiedziałam, jak je wykorzystam. Tyle, że tym razem postanowiłam trochę namieszać i to dosłownie, dlatego ta quiche trochę różni się od wszystkich wcześniejszych - nie tylko nadzieniem :) Spróbujcie sami. Nam smakowało!!! Oczywiście jeśli nie macie świeżych grzybów, mogą być też przesmażone ze słoika lub mrożone. 





Składniki:
1 szklanka przesmażonych leśnych grzybów
1/2 szklanki przesmażonych pieczarek
1 cebulka
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki jogurtu greckiego
3 jajka
pęczek pietruszki
sól
pieprz czarny

Oliwę rozgrzać na patelni. Cebulkę posiekać i poddusić. Dodać grzyby świeże lub wcześniej przesmażone. Poddusić. Przyprawić lekko solą i pieprzem. Jak wystygnie dodać jogurt i jajka. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. 


Ciasto:
125 g miękkiego masła
1,5 szklanki mąki
3 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki wody
Szczypta soli
1 żółtko

Całość zagnieść i włożyć do lodówki na około 1h. Następnie wyłożyć do formy i podpiec przez ok. 15 minut. Nałożyć nadzienie i zapiec dodatkowe 30 minut. 


Dekorować listkami pietruszki. 
Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz