niedziela, 2 listopada 2014

Pasta z cieciorki, pieczonej papryki i cukinii

Dziś prezentuję wam kolejną pastę, która powstała w ramach kolejnego pieczenia chleba...jak wspominałam wcześniej za każdym razem, kiedy piekę chleb, lubię zrobić również własną pastę, bo moim zdaniem domowej roboty chleb i domowej roboty pasta to naprawdę doskonałe połączenie...Przygotowanie pasty może i wymaga trochę więcej czasu, ale zdecydowanie warto i ze względu na smak, i na zapach...mniam!!!




Składniki:
1 szklanka gotowanej cieciorki
1 mała cukinia
1 papryka czerwona
2 ząbki czosnku
2 łyżki płatków drożdżowych
kilka listków bazylii
1/2 łyżeczki kurkumy
sól i kolorowy pieprz do smaku

Cukinię i paprykę pokroić, lekko skropić oliwą. Piec w piekarniku przez około 25 minut w 180 stopniach. 
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Ponieważ cukinia i papryka są miękkie i dość mokre po upieczeniu, raczej nie trzeba dodawać wody ani oliwy, ale jeśli masa będzie za gęsta, możecie ją rozrzedzić. 

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz