Składniki (porcja na 4 osoby):
3 buraki
1 pomidory obrany ze skórki
1 mała marchewka
1/2 pora
1 ziemniak
150 g ugotowanej białej fasolki
1 ząbek czosnku
3 liście laurowe
3-4 kuleczki angielskiego ziela
pieprz czarny świeżo mielony
sól
słodka papryka
szczypta ostrej papryki
1 łyżeczka miodu
2 łyżki octu balsamicznego winegret (ewentualnie sok z cytryny)
1 łyżka oleju
jogurt lub śmietanka (opcjonalnie do dekoracji)
Buraki owinąć folią i upiec w piekarniku (40 minut w 180 stopni).
Oliwę rozgrzać w garnku. Dodać por i czosnek. Poddusić, a następnie dodać pokrojony pomidor. Zalać 1 litrem wody i dodać przyprawy, pokrojony w kostkę ziemniak i potartą marchew.
Buraki obrać ze skóry i pokroić w kostkę, dodać do zupy pod koniec gotowania. Dodać fasolę, ocet i miód.
Podawać gorący z jogurtem lub śmietaną (opcjonalnie).
Smacznego!!!
barszcz naprawde rewelacyjny..... wszystkim bardzo smakował polecam
OdpowiedzUsuń